Tat ve Sanat Buluşursa: Lezzet İçeren Bir Sergi
Cumhuriyetimizin 100. Yıldönümünde kapılarını sanatseverlere açmış olan Türkiye İş Bankası Resim Heykel Müzesi’nde, müzenin ikinci süreli sergisi: “Tat ve Sanat: Lezzetli Resimler” başlığını taşıyor. Bu ilginç sergide natürmortlar başta olmak üzere yeme içme temasının işlendiği resimler ve aynı zamanda heykeller sanatseverlerle buluşuyor.

Serginin küratörlüğünü müzenin kurucu küratörü Prof. Dr. Gül İrepoğlu üstlenmiş. Serginin tasarımı ise PATTU Mimarlık’a ait. Gül İrepoğlu sergiyle aynı adı taşıyan bir kitap da çıkartmış.
Yeme içme konulu sergi altı tematik bölüme ayrılıyor. “Cömert Doğa”, “Doğa Tadında Renklerle” “Ürünler Sunulurken” , “Denizden Çıkan Nimet” , “Yemek İçin Emek”, “Cânân ki Degüstasyon’a Gelmez” şeklinde adlandırılmış bölümlerde natürmortlar, ürünlerin sunulduğu pazar yerleri, manav, fırın, dükkan ve sokak satıcıları, balıkçılar, yiyecek hazırlıkları, sofralar, lokantalar ve kahvehaneler gibi konular işleniyor. Temalara dağılmış sergi odalarında sanat eserlerine şiirler ve edebi metinler de eşlik ediyor.

Sergide Türkiye İş Bankası Sanat Eserleri Koleksiyonu’na ait 150’den fazla eser bulunuyor. Bununla birlikte çok sayıda saygın koleksiyoner ve kurumdan ödünç alınan 50’ye yakın eserle birlikte 90 sanatçıya ait toplam 200’ü aşkın sanat eseri var. İlhamını topraktan, denizden; meyvelerden, sebzelerden, yemeklerden ve sofralardan alan sanat eserlerinin görülebileceği sergide Osman Hamdi Bey, Şeker Ahmed Paşa, Selahattin Teoman, Cevat Dereli, Hikmet Onat, Hasan Vecih Bereketoğlu ve Mehmed Muazzez gibi sanatçılara ait değerli eserler bulunuyor. Eylül 2025’e kadar ziyaret edilebilecek “Tat ve Sanat: Lezzetli Resimler” sergisi kapsamında sezon boyunca Prof.Dr. Gül İrepoğlu müzenin BlackBox Salonu’nda konuşmalar yapacak. Bu konuşma serisinde serginin altı tematik bölümünden ilhamla her ay farklı bir başlık işlenecek. İlk etkinlik, “Resimlerde Tarla, Bağ ve Bahçe” başlığıyla, sanatçıların doğanın cömertliğini ve verimli toprakları tuvale nasıl yansıttıkları üzerine odaklanmıştı. Prof. Dr. Gül İrepoğlu, sanat ve doğa ilişkisini derinlemesine incelerken, sergideki eserlerin hikayelerini izleyiciyle paylaşıyor. Müzeye giriş ve etkinlikler ücretli.
İş Sanat Müzesi, İstiklal Caddesi üzerinde, Şişhane Metro İstasyonu’na ve Tünel’e yürüme mesafesinde, Odakule Tramvay Durağı’nın ise yanında bulunuyor. Ziyaret gün ve saatleri:
Salı-Cuma: 12.00 – 19.00
Cumartesi – Pazar: 10.00 – 19.00
Müze, 1 Ocak, 1 Mayıs, Ramazan ve Kurban bayramlarının ilk günü ve Pazartesi günleri kapalı.